Organizując przyjacielskiego grilla, starasz się, aby wszystkiego było pod dostatkiem. Z pewnością warto postawić na dobrze przyrządzone i zamarynowane wcześniej mięso w ulubionych przyprawach. Niezbędne must have to także odpowiednio dobrany do imprezy alkohol. Najlepiej smakuje ten nisko procentowy, czyli piwo. Warto jednak mieć w lodówce dobrze schłodzony mocniejszy trunek. Wszystko zależy od gustu i potrzeby chwili. Spożywany z umiarem, na pewno nikomu nie zaszkodzi.
Produkty, o których warto pamiętać
Grill to świetna okazja, aby spotkać się ze znajomymi i odpocząć od codzienności. Miłe towarzystwo działa jak lek na umysł. Urządzanie grilla wymaga jednak wcześniejszych przygotowań. Trzeba zadbać o odpowiedni rodzaj mięsa lub produktów bezmięsnych, które będziemy grillować.
Grill nie może także obyć się bez alkoholu, w zależności od upodobań. Warto też postawić na lekkie sałatki owocowe lub warzywne, jako dodatek do ciężkiego mięsa.
Jaki rodzaj mięsa wybrać na grillowanie?
Na letnie grillowanie z przyjaciółmi w ogrodzie najlepiej sprawdza się mięso wieprzowe. Ma ono odpowiednią strukturę i wystarczającą ilość tłuszczu. Dzięki temu zachowuje swą soczystość i nie robi się twarde.
Na ruszt można wrzucić także obtoczony w przyprawach drób czy rybę. Skrzydełka będą smakować wybornie, a zawinięta w folie z ziołami ryba będzie miękka i przepełniona aromatem.
Ciekawą odmianą na grilla mogą być też warzywne szaszłyczki. Z pewnością posmakują nie tylko wegetarianom, ale również mięsożercom, którzy lubią poznawać nowe smaki.
Alkohol do grilla – który smakuje najlepiej?
Miłośnicy grillowanych potraw doskonale wiedzą, że kiełbaska i piwo to duet idealny. Niskoprocentowe piwo świetnie wydobywa i podkreśla smak odymionych potraw.
Gdy przyjacielski grill ma charakter rzadkich spotkań w dobrym towarzystwie, można pokusić się o bardziej nasycone procentami trunki. Schłodzona wódka czy whisky – solo lub w postaci drinka, to dobry sposób na ugaszenie pragnienia w ciepły dzień.
Do grillowanych dań mięsnych można także zaserwować wino czerwone. W dobrym towarzystwie będzie smakować najlepiej. Chcesz zaopatrzyć się w najlepszej jakości alkohol? Odwiedź sklep alkoholowy Bydgoszcz!
Warzywa i owoce na grilla? Czemu nie!
Lato to najpiękniejsza pora roku, która obdarza nas pożywnymi warzywami i owocami. Swoją ucztę mają miłośnicy bezmięsnych potraw.
Grill wcale nie musi oznaczać jedzenia ciężkich mięsnych dań. Bakłażany, cukinia, pieczarki faszerowane czy papryka będą dobrym i smacznym zamiennikiem. Można podać je z ciekawym dipem czy lekkim sosem. Dobrze też smakują z czosnkowymi grzankami. Oczywiście z grilla.
Kolorowe i lekkie sałatki warzywno – owocowe urozmaicą letnie menu przy grillu. Można jeść je jako oddzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Proste tzatziki z zielonego ogórka to doskonała propozycja.