Grillowanie z przyjaciółmi – 3 produkty, o których nie możesz zapomnieć

Grill
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Spis treści

Organizując przyjacielskiego grilla, starasz się, aby wszystkiego było pod dostatkiem. Z pewnością warto postawić na dobrze przyrządzone i zamarynowane wcześniej mięso w ulubionych przyprawach. Niezbędne must have to także odpowiednio dobrany do imprezy alkohol. Najlepiej smakuje ten nisko procentowy, czyli piwo. Warto jednak mieć w lodówce dobrze schłodzony mocniejszy trunek. Wszystko zależy od gustu i potrzeby chwili. Spożywany z umiarem, na pewno nikomu nie zaszkodzi.

Produkty, o których warto pamiętać

Grill to świetna okazja, aby spotkać się ze znajomymi i odpocząć od codzienności. Miłe towarzystwo działa jak lek na umysł. Urządzanie grilla wymaga jednak wcześniejszych przygotowań. Trzeba zadbać o odpowiedni rodzaj mięsa lub produktów bezmięsnych, które będziemy grillować.

Grill nie może także obyć się bez alkoholu, w zależności od upodobań. Warto też postawić na lekkie sałatki owocowe lub warzywne, jako dodatek do ciężkiego mięsa.

Jaki rodzaj mięsa wybrać na grillowanie?

Na letnie grillowanie z przyjaciółmi w ogrodzie najlepiej sprawdza się mięso wieprzowe. Ma ono odpowiednią strukturę i wystarczającą ilość tłuszczu. Dzięki temu zachowuje swą soczystość i nie robi się twarde.

Na ruszt można wrzucić także obtoczony w przyprawach drób czy rybę. Skrzydełka będą smakować wybornie, a zawinięta w folie z ziołami ryba będzie miękka i przepełniona aromatem.

Ciekawą odmianą na grilla mogą być też warzywne szaszłyczki. Z pewnością posmakują nie tylko wegetarianom, ale również mięsożercom, którzy lubią poznawać nowe smaki.

Alkohol do grilla – który smakuje najlepiej?

Miłośnicy grillowanych potraw doskonale wiedzą, że kiełbaska i piwo to duet idealny. Niskoprocentowe piwo świetnie wydobywa i podkreśla smak odymionych potraw.

Gdy przyjacielski grill ma charakter rzadkich spotkań w dobrym towarzystwie, można pokusić się o bardziej nasycone procentami trunki. Schłodzona wódka czy whisky – solo lub w postaci drinka, to dobry sposób na ugaszenie pragnienia w ciepły dzień.

Do grillowanych dań mięsnych można także zaserwować wino czerwone. W dobrym towarzystwie będzie smakować najlepiej. Chcesz zaopatrzyć się w najlepszej jakości alkohol? Odwiedź sklep alkoholowy Bydgoszcz!

Warzywa i owoce na grilla? Czemu nie! 

Lato to najpiękniejsza pora roku, która obdarza nas pożywnymi warzywami i owocami. Swoją ucztę mają miłośnicy bezmięsnych potraw.

Grill wcale nie musi oznaczać jedzenia ciężkich mięsnych dań. Bakłażany, cukinia, pieczarki faszerowane czy papryka będą dobrym i smacznym zamiennikiem. Można podać je z ciekawym dipem czy lekkim sosem. Dobrze też smakują z czosnkowymi grzankami. Oczywiście z grilla.

Kolorowe i lekkie sałatki warzywno – owocowe urozmaicą letnie menu przy grillu. Można jeść je jako oddzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Proste tzatziki z zielonego ogórka to doskonała propozycja.

Zagłosowało: 0 średnia: 0