Blender to urządzenie niezbędne w każdej nowoczesnej kuchni. Z jego pomocą szybko i dokładnie rozdrobnimy i wymieszamy składniki. Przyda się wówczas, gdy robimy zupę krem, gładkie smoothie, lub chcemy zmielić orzechy. Tylko jaki blender wybrać- ręczny czy kielichowy?
Do jakich potraw blender ręczny, a do jakich kielichowy?
Wybór rodzaju blendera w dużej mierze zależy od tego, co mamy zamiar z nim robić. Mały blender ręczny dobrze sprawdzi się do miksowania miękkich owoców i warzyw. Będzie więc idealny, jeżeli często robimy kremowe zupy. Za jego pomocą szybko wymieszamy także składniki na ciasto naleśnikowe. Z kolei blendery kielichowe, z racji większej mocy, będą pomocne przy miksowaniu twardych, surowych warzyw, orzechów lub lodu. Bez problemu zblendują szpinak lub jarmuż na gładki koktajl, nie pozostawiając żadnych włókien.
Moc i cena blenderów
Blendery ręczne charakteryzują się niewielką mocą, najczęściej około 700 W. To przekłada się na cenę, gdyż większość modeli dostępna jest w przedziale od 100 do 200 zł. Jeżeli zależy nam na większej mocy, rozważmy zakup blendera kielichowego. Najnowsze egzemplarze osiągają moc rzędu 2000 W. Za blender kielichowy trzeba zapłacić od około 400 złotych do nawet ponad tysiąca.
Wygoda użytkowania i przechowywania
W tej kategorii większą ilością zalet może pochwalić się blender ręczny. Jest niewielki i kompaktowy, zmieści się dosłownie w każdej kuchni. Na plus zasługuje fakt, iż może być używany bezpośrednio w garnku lub misce, co znacznie ułatwia proces blendowania. Po skończonej pracy do umycia mamy tylko jedno ostrze, a całe urządzenie możemy z powrotem schować do szafki. Na uwagę zasługują zwłaszcza nowoczesne modele bezprzewodowe. Z kolei blendery kielichowe sprawdzą się w dużych kuchniach, gdyż potrzebują miejsca na blacie. Po zblendowaniu umyć trzeba zarówno ostrze, jak i kielich. Są to jednak wady, które można łatwo zaakceptować, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę funkcjonalność tego urządzenia, które poradzi sobie z większością kuchennych zadań.
Dla kogo blender ręczny a dla kogo kielichowy?
Wiedząc już jakie wady i zalety mają te oba urządzenia, łatwiej będzie nam dokonać wyboru. Na pewno mały blender ręczny będzie idealny do niewielkich kuchni. Sprawi, że także wówczas, gdy mamy zamiar przygotowywać proste posiłki, niewymagające mielenia twardych składników. Jeżeli natomiast zamierzamy często blendować surowe warzywa, orzechy czy lód, bądź po prostu potrzebujemy mocniejszego urządzenia, wybierzmy solidny blender kielichowy.