Skip to content
Śledź trendy
Redakcja Śledź Trendy Blog o nowościach, trendach, ale i ciekawostkach, które nie są aż tak młode, lecz mało znane. Odrywaj!
Śledź trendy
Polecamy portal: styledes.pl
  • O Nas
  • Biznes
  • Dom
  • Hobby i Podróże
  • Jedzenie
  • Moda
  • Motoryzacja
  • Rolnictwo
  • Technologia
  • Zakupy
  • Zdrowie i Uroda
Śledź trendy
24 sierpnia, 202129 maja, 2023

Dodatki do żywności – co to takiego?

Dodatki do żywności dodaje się w celu poprawienia walorów smakowych, wyglądu i trwałości produktów. Spotykane są w prawie każdym składzie żywności na sklepowych półkach, jednak czy taki diabeł zły, jak go malują? Okazuje się, że nie wszystkie tajemnicze „E…” są złem koniecznym i szkodzą. Warto wiedzieć, które z nich są bezpieczne, a których faktycznie lepiej unikać. Oto lista najbardziej znanych „E…”.

Glutaminan sodu – E621

Prawdopodobnie najbardziej znany szerszemu gronu wzmacniacz smaku. Występuje głównie w daniach typu instant, a więc w zupkach chińskich, sosach, w fast-foodach, chipsach, przyprawach (np. vegeta), kostkach rosołowych oraz naturalnie w niewielkich ilościach w produktach mlecznych, mięsie oraz owocach i warzywach. Jest jednym z najbardziej demonizowanych dodatków do żywności, niepotrzebnie! Agencja ds. Żywności i Leków, WHO i IŻŻ uważają glutaminian sodu za bezpieczny do spożycia, aczkolwiek ustalono dla tego produktu maksymalną dzienną dawkę spożycia 30 mg/kg masy ciała, dla przykładu, dla kobiety ważącej 60 kg maksymalna dawka wynosi 1800 mg.

Mimo badań na temat bezpieczeństwa E621 wciąż jest on obiektem kontrowersji. Mówi się o tym, że regularne spożywanie powoduje bóle i zawroty głowy, nudności, natomiast nie zostało to jasno przebadane. Tak czy inaczej, warto wybierać produkty, które go nie zawierają lub takie, w których jest on na dalekim miejscu w składzie.

Witamina C – E300

Zdziwieni? Kwas askorbinowy, E300 – to nazwy na znaną wszystkim witaminę C. Jako dodatek do żywności pełni funkcję przeciwutleniacza – hamuje wytwarzanie się w produkcie niepożądanych substancji. Jest całkowicie bezpieczna.

Syrop inwertowany i cukier inwertowany

Od początku – cukier inwertowany to pochodna zwykłego, białego cukru, sacharozy, a właściwie produkt jej hydrolizy. Syrop inwertowany to niemalże to samo, jest postacią cukru inwertowanego, a różni się nieco wyższą zawartością cukru. W przemyśle spożywczym stosuje się do wyrobów cukierniczych, piekarniczych, polew, dżemów, czekolad, sztucznego miodu, syropu klonowego, alkoholi, syropów itp. po to, aby produkty miały lepszą teksturę i dłużej zachowywały świeżość. Czasami cukrem inwertowanym dokarmia się pszczoły. 

Jak wiadomo, cukier na nasze zdrowie nie wpływa pozytywnie, sprzyja chorobom cywilizacyjnym, próchnicy, trądzikowi, nadwadze, częste jego spożywanie prowadzi do zmęczenia i ogólnego złego samopoczucia. Podobnie z cukrem i syropem inwertowanym. Unikaj tych składników. 

Benzoesan sodu – E211

Konserwant hamujący rozwój bakterii, pleśni i grzybów. Sam w sobie nie jest rakotwórczy, natomiast połączony z niektórymi produktami może tworzyć rakotwórczy benzen. Występuje w napojach gazowanych, przyprawach, marmoladach, przetworach rybnych. Jego spożycie może doprowadzać do bólów brzucha, pokrzywki, nieżytu nosa, nadpobudliwości. U astmatyków może spowodować atak duszności. Lepiej unikać. 

Aspartam – E951

Słodzik, o którym było i nadal jest bardzo głośno. Zarzuca się mu rakotwórczość i szkodliwość, które nie zostały poparte rzetelnymi badaniami. FDA (Agencja ds. Żywności i Leków) już przeszło 40 lat temu uznała substancję za bezpieczną do spożycia. Nie powoduje próchnicy i jest o wiele słodszy od cukru, a przy tym niemalże bezkaloryczny, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie w produktach dietetycznych, takich jak napoje zero. Ponadto, jest bezpieczny także dla diabetyków. 

Klasyfikacja „E…” 

Warto wiedzieć o tym, że numery „E” zostały podzielone ze względu na grupy, do których należą:

  • 100-199 – barwniki
  • 200-299 – konserwanty
  • 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
  • 400-499 – emulgatory, środki spulchniające i żelujące
  • 500-599 – środki pomocnicze 
  • 600-699 – wzmacniacze smaku
  • 900-999 – środki słodzące, nabłyszczające itp.
  • 1000-1999 – stabilizatory, konserwanty, zagęstniki itp.

Na podstawie znajomości tej listy jesteśmy w stanie łatwo stwierdzić, które „E” należy do jakiej grupy. Jest to przydatne np. w sytuacji, gdy zdecydujemy się unikać którejś z kategorii.

Nawigacja wpisu

Previous post
Next post
Redakcja Śledź Trendy

Redakcja Śledź Trendy

Redakcja "Śledź Trendy" to zespół doświadczonych, dynamicznych i pasjonatów różnych dziedzin - od technologii, poprzez modę, aż po zdrowie i urodę. Każdy z nas posiada unikalną wiedzę i doświadczenie, które wykorzystuje, aby dostarczać najbardziej aktualne i interesujące treści.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Najnowsze posty

  • Panele fotowoltaiczne na polanie
    Czy fotowoltaika w Krakowie nadal się opłaca w 2025 roku?
  • Układanie nowego podłoża dla roślin
    Jak poprawić strukturę gleby w ogrodzie dzięki podłożom specjalistycznym?
  • dobieranie kolorów w projekcie domu
    Etapy pracy z architektem przy projektowaniu domu od podstaw
  • Badanie wzroku u okulisty
    Objawy, które powinny skłonić do wizyty u okulisty
  • Oświetlenie sklepu z butami
    Jak zaprojektować funkcjonalne i estetyczne oświetlenie sklepu?

Kategorie

Technologia
Technologia
Dom
Dom
Zakupy
Zakupy
Zdrowie i uroda
Zdrowie i Uroda
Biznes
Biznes
Moda
Moda
przemysł
Przemysł
Hobby i podróże
Hobby i Podróżę
  • Biznes
  • Dom
  • Finanse
  • Gastronomia
  • Hobby i Podróże
  • Jedzenie
  • Kursy i szkolenia
  • Moda
  • Motoryzacja
  • Nieruchomości
  • Prawo
  • Przemysł i produkcja
  • Rolnictwo
  • Sport
  • Technologia
  • Uncategorized
  • Wypoczynek
  • Zakupy
  • Zdrowie i Uroda
  • Zwierzęta

Tags

czas wolny Dbanie o zdrowie Dom Fotowoltaika fotowoltaika dla firm Kancelaria Koty kupno mieszkania Magazyn Marketing Maszyny i urządzenia narzędzia Odzież Ogrzewanie Panele fotowoltaiczne Polska Prawo Relaks Transport Wygląd

O Śledź Trendy

Śledź Trendy to blog, który jest twoim osobistym przewodnikiem po świecie najnowszych trendów, niespodziewanych nowości i fascynujących ciekawostek. Nie tylko podążamy za tym, co jest świeże i na czasie, ale także doceniamy te mniej znane kąski wiedzy, które mogą umknąć Twojej uwadze. Niezależnie od tego, czy jesteś pasjonatem technologii, entuzjastą domowego komfortu, miłośnikiem zakupów, zwolennikiem zdrowego stylu życia, specjalistą w dziedzinie biznesu czy koneserem mody – na „Śledź Trendy” zawsze znajdziesz coś dla siebie.

Sprawdź inne ciekawe portale

Szybko Inwestycje | Perfumowynet | Jednakowe Skarpetki | 99ideas.pl

Tagi

Agencja pracy Badanie słuchu Beton architektoniczny czas wolny Dbanie o zdrowie Dom drób Fotowoltaika fotowoltaika dla firm hodowla zwierząt Inwestycje Kancelaria Koty kredyt hipoteczny Kubki reklamowe kupno mieszkania Kursy i szkolenia Magazyn Marketing Maszyny i urządzenia narzędzia Ochrona słuchu Odszkodowania Odzież Odzież dla gastronomii Odzyskiwanie danych Ogrzewanie Oświetlenie led Pakowanie Panele fotowoltaiczne Polska Porady prawne Prawnicy Prawo Relaks rowery Rusztowanie przejezdne Samochody Schronienie dla pojemników Smartwatch Szkoła jazdy Transport Uszczelki silikonowe Wygląd Wypadek

©2023 Śledź trendy